-
Hvad er en Galgo?
-
Foto: Fra Wikipedia.
Krop: Rektangulær, stærk og smidig, således at den virker robust, adræt og udholdende. Brystkassen er rummelig og veludviklet, bugen godt optrukken.

Lidt om galgo espanol:
 
Som navnet antyder er det en spansk hund, men hvad er en galgo? Hvis man spørger en spansk jæger, er det en jagthund, som bruges til jagt på harer som coursing, hvor den løber stærkt, elegant og smukt i en selvsikker galop som oftest nedlægger byttet og ryster det ihjel.
De spanske jagt galgoer opdrættes ikke med henblik på at opfylde udstillings standarder, men med henblik på at lave den mest effektive, hurtige og adrætte jæger, så de kan variere meget i udseende og dog er man aldrig i tvivl om, at her har man at gøre med en galgo.
Galgo espanol er en mynde, som jager på synet, som alle andre mynder gør. Den er en mellem stor korthåret mynde, som er skabt af det klima og den natur som findes i Spanien. Ligesom med greyhounds findes den i mange forskellige farver. Skulderhøjde: Hanner fra 62 til 70 cm, tæver fra 60 til 68 cm.

I Standarden udgivet af FCI 24 MAJ 2002
www.dansk-kennel-klub.dk/files/pdf/GALGO.pdf
Kan vi læse følgende om racens historiske oprindelse:

Galgo'en har været kendt siden antikken af Romerne, men der er grund til at antage, at den er indført på den Iberiske Halvø længe før denne epoke. Som efterkommer af de urgamle, asiatiske mynder har den tilpasset sig landets forskellige terrænformer med stepper og sletter. Den blev i stort antal eksporteret til andre lande som Irland og
England igennem det 16., 17. og 18. århundrede. Galgo'en er en af forfædrene til den engelske greyhound, der har mange racetræk tilfælles med galgo'en, og den har dannet basis for den videre udvælgelse og tilpasning.
 
Mynderne har været meget længe på jorden og har tilpasset sig fra Nord Afrika til De russiske stepper, fra Spanien til England og Afghanistan, derfor kan de for det utrænede øje, se meget, meget forskellige ud, men under pelsen og uanset størrelsen – fra den lille Italiensk mynde til den store Borzoi – banker et myndehjerte i den samme urgamle myndeform, som har tjent mennesket loyalt gennem historien til den dag i dag. Den spanske jæger har dog ikke gengældt den loyalitet, som hans tro jagtkammerat har vist ham igennem århundrederne.
Fra at være adelens hunde er den spanske mynde blevet degraderet til at være noget som smides væk som affald efter brug. Galgoen hænges, brændes, forgiftes, stenes og pines og plages på enhver tænkelig og utænkelig måde i dagens Spanien. Forbudt ja, men hvad er en lov værd som ikke håndhæves. Galgoen er prisgivet i Spanien og kun et fåtal oplever den store lykke det er at blive adopteret for dermed at forlade det brutale Spanien for evigt.
 
Galgoen, som jeg kender den.
 
Min personlige erfaring med mynder begrænser sig til Borzoi og galgo og de to vil jeg mene, er i hver sin ende af mynde skalaen. Borzoien vil jeg fortælle om andet steds på borzoi-living, men om galgoen vil jeg her fortælle, at det er den blideste, venligste og sødmefyldte mynde, jeg kan forestille mig. Galgoen vil være sammen med dig, borzoien vil meget af tiden bare vide, hvor du er, den er langt mere selvstændig end den mindre og spinklere galgo, som holder meget øje med dig hele tiden. Jeg har kun erfaring med rescue galgoer, skal det siges, men det er jo også dem, som dette handler om.
Nogle mener, at galgo espanol er en mere alvorlig mynde i sindet end den engelske greyhound, men om det er et racetræk eller et resultat af omstændigheder, er jeg ikke sikker på. Jeg kan dog konstatere at mine veninde Hanne´s mange greyhounds virker meget glade og selv kalder hun dem nærmest lalleglade, men jeg kender også rescue greyhounds, som ex væddeløbere og de er meget anderledes end de greys, som jeg kender fra Hanne Böckhaus, så er det mon et spørgsmål om at ligesom galgo espanol er formet af Spanien gennem århundrederne på det fysiske plan - også er det på det psykiske/sjælelige plan?
Kunne man forestille sig at ligesom der findes nationale karaktertræk hos arten menneske, så findes der også områdebestemte karaktertræk hos arten hund? Almindelig kendt er det, at orientalske hunde eksempelvis er langt mere reserverede end vestlige hunde, hvilket skulle afspejle det orientalske og det vestlige menneske, så der er ingen tvivl om, at det som levende væsener omgives af og lever iblandt er med til at forme både hund og menneske.
 
Klassifikation: FCI Gruppe 10 (Mynder),
Sektion 3 (Korthårede mynder).
NYT: Galgo Hjælp Danmark fra den 6. december 2011.

Hvis du interesserer dig for den spanske galgo eller podencoen og gerne vil vide mere om, hvordan de er som familiehund og sammen med andre hunde, har du muligheden for at blive klogere på nedenstående web site.
Se billederne af disse skønne hunde og nyd dem.
Det er en fryd, at se mishandlede hunde fra Spanien udvikle sig til smukke og værdige hunde.
Hilsen Kirsten
- Galgo Hjælp Danmark og
http://ace-charity.org/en/Tilbage til forsiden
Email: bakthygesen@borzoi-living.dk
Se også Galgo fun fotos!