borzoi-living

pige og hvalp
Når man som hvalpekøber skal vælge hvalp.
Hvalpens fagre nye verden - om vigtigheden af at præge, socialisere og miljøtræne hvalpen.
netdyredoktor.dk - af Lise Lotte Christensen og Frank Naumann
 
Hvem er jeg?
Dr. Lorenz påviste, at den indlæring der foregår i de første levedage er irreversibel, hvilket betyder at lærdommen er blivende og ikke senere kan ændres, udvides eller erstattes. Hos vildtlevende dyr, er det hensigtsmæssigt at dyreungerne hurtigt knytter sig til og er trygge ved deres forældre, samt andre individer som forældrene tidligt introducerer ungerne for. Alle andre individer bør herefter betragtes med en stor portion forsigtighed - ellers kan man komme galt af sted og måske ende som føde!

Dr. Lorenz påviste senere, at det samme gælder for hundehvalpe. Prægningsperioden for hundehvalpe strækker sig over længere tid end hos gæs, men princippet er det samme. Hvalpens første leveår er derfor meget vigtigt. Særlig vigtigt er dog perioden fra den 3. til den 12 uge, hvor hvalpen er særlig modtagelig for prægning.

Den vigtige menneskelige kontakt
Hvalpe må tidligst forlade deres mor (tæven), når de er 8. uger gamle. Derfor har hvalpens opdrætter en stor del af ansvaret for, at hunden bliver velfungerende. Udover den gode sociale kontakt og leg med sin mor og søskende, er det nemlig hos opdrætteren at den vigtige prægning på mennesker starter. Hvalpene skal have masser af god og kærlig menneskelig kontakt hver dag. De skal have gode oplevelser med forskellige mennesker i alle aldre, og af forskelligt udseende. Får hvalpene ikke tilstrækkelig menneskelig kontakt, vil det påvirke hunden negativt, og man vil kunne iagttage den skyhed,
der er karakteristisk for hundens forfader - ulven.

Når man som hvalpekøber skal vælge hvalp, er det derfor vigtigt, at man ser sig godt for. Hvalpe skal være frimodige og glade - ikke forsigtige og tilbageholdende. De skal være vant til at færdes rundt omkring i huset (hvis hvalpene ikke bor inde sammen med opdrætteren). De skal være nysgerrige - også overfor børn.
Mange opdrættere gør et stort og flot arbejde med at præge og socialisere hvalpene.
De er omhyggelige og giver hvalpene mange gode oplevelser i den første del af prægningsperioden.
Det er vigtigt at prægningen og socialiseringen fortsætter i hvalpens nye hjem.

Husk, at man aldrig skal købe en hvalp af medlidenhed. Hvis hvalpenes forhold er meget dårlige, skal man i stedet påtale det
og give politi og en dyreværnsorganisation besked herom.
Køber man en hvalp, "belønner" man den dårlige opdrætter, hvilket kan få denne til at gentage "succesen".*

Flokken udvides
Når hvalpen kommer til det nye hjem fortsætter socialiseringen, når hvalpen er faldet til i de nye omgivelser.
Man starter med den nærmeste familie, naboer og venner og udvider så gradvist hvalpens forståelse for, hvem der tilhører dens "flok" og som den naturligt skal acceptere. Med til hvalpens udvidede flok hører naturligvis også venlige, fremmede hunde. Mulighederne er mange; kort, lang og krøllet pels, mørke og lyse, store og små, unge og gamle. Det er en rigtig god idé at tage hvalpen med til hvalpetræning. Her kan den møde andre venlige hunde og lære glæde ved at samarbejde med mennesket.
(Se bl.a. link til Dansk Kennel Klub og Danmarks civile Hundeførerforening for steder, du kan deltage med din hvalp).

Hvalpens gode (og dårlige) oplevelser med mennesker, hunde og andre dyr, fra de første måneder af dens liv, har stor indflydelse på, hvor social, omgængelig og veltilpasset hunden udvikles til at være i sit voksne liv. Har man eksempelvis ikke selv børn, er det vigtigt at man aktivt opsøger steder, hvor hvalpen kan hilse på venlige børn. Og husk, at det skal gøres i hvalpens første år, mens den endnu er modtagelig for den blivende lærdom.

Se på verden med "hvalpeøjne"
Forsøg at gør alle hvalpens oplevelser gode. Giv gerne de fremmede, hvalpen skal hilsen på, en godbid de kan give til hvalpen, eller lad dem lege med hvalpens favorit legetøj. Hold øje med hvalpen. Lad den ikke blive overvældet. Sker det, så tag den lidt på afstand og lad den selv tage initiativ til at hilse igen. Ros og beløn hvalpen når den er glad og rolig. Husk på, at en hvalp hurtigt bliver træt. Hold pauser og slut altid med en positiv oplevelse.

Udover mennesker, hunde og andre dyr er miljøtilvænning også en vigtig del af hvalpens fagre nye verden. I løbet af hvalpens første leve år skal den gradvis tilvænnes nye, fremmede omgivelser som forskellig trafik (inkl. bilkørsel), by- og landmiljø, befærdede gader, trapper, glatte gulve osv.

Igen er det vigtigt, at hvalpen ikke overvældes, og at man prøver at sætte sig i hvalpens sted. Tænk på at hvalpen er lille, udsat og uerfaren. Giv dig god tid og gør nye oplevelser behagelige for hvalpen. Gode (og dårlige!) oplevelserne hvalpen får som ung, vil den bruge som en slags reference, når den senere i livet er i en ny og lignende situation. Erfaringerne danner grundlag for hundens nysgerrighed og evne til at afreagere.

Belønningen kommer senere
At tage sig tid til at give hvalpen en god start på livet med god prægning, socialisering og miljøtræning, er en investering i fremtiden. Det første år med hvalpen kan virke noget krævende, men anstrengelserne belønnes idet man - forhåbentlig de næste mange år - kan glæde sig over en venlig, social, veltilpasset og velfungerende hund. God fornøjelse!

Som opdrætter eller hvalpeejer bør du læse mere om hvalpen og dens udvikling i afsnittet Hundens fysiske og mentale udvikling.

Email: bakthygesen@borzoi-living.dk

Tilbage til start.
Til siden om den sociale borzoi...